När konstarterna blandas

Med de tekniska framstegen som gjorde den rörliga bilden möjligt började även filmen uppstå som kulturart och tillsammans med datorerna kom även spelen. Dessa arterna skiljer sig dock från tidigare former genom att även blanda in andra konstarter som en del av sin helhet.

Filmstrip

Senaste multimediala konstarten är utan tvekan datorspelen. Tack vare att det fortfarande är ett så pass nytt uttryckssätt så finns det fortfarande mycket att utforska och fler medier att föra in. Ett modernt spel blandar in författare som skriver en historia, digitala skulptörer som skapar 3D modeller av vad som skall visas, grafiker och illustratörer som sedan klär modellerna och världen i textur och information. Animatörer tar sedan och ger dessa skapelser liv och rörelse tillsammans med skådespelare vars rörelser fångas och förs in i spelet. Klassiska foto och bildkompositions-tekniker används för att bestämma var kameran i spelet skall vara.

Filmtekniker används i cutscenes där kameran likt en redigerad film hoppar från bild till bild. Sist men absolut inte minst används musik för att förstärka upplevelsen. I casinospelet jazz of new orleans så används musiken till exempel dels för att medla känslan av staden och den kulturscen som finns i New Orleans men även spänning när man trycker på snurraknappen och väntar på att få se vinst eller förlust. För det används både en lungt trumbeat som bakrundsljud och jazziga musikslingor som går igång när man trycker igång en snurr.

I filmens värld används alla de saker som nämndes ovan men på lite annorlunda sätt. Även där är skulptörer, musiker och självklart skådespelare inblandade på ett sätt eller ett annat. Det enda som saknas för film som kulturart men som kan återfinnas i spel är interaktiviteten, annars är de båda en kulturarternas pyttipanna.