Stora subkulturer

Det är svårt att säga att ett land eller en kontinent har en viss kultur. Det finns övergripande saker som social ställning, ekonomiska förutsättningar och religion som berättar om ett lands kultur. Men när man börjar titta närmre finns det så mycket mer att att se och lära känna. En kultur en fylld av små subkulturer och det finns faktiskt några subkulturer som är ganska allmänna och finns representerade över nästan hela världen.

Bokkulturen

Stockholms BibliotekSjälvklart är bokkulturen en subkultur som sträcker ut som famn över hela världen. Överallt finns det bibliofiler som älskar att läsa, eller som älskar att skriva. Framförallt är kulturen stark med personer som gillar att prata om böcker, att berätta om sina favoritförfattare och varför en bok är bättre än en annan. Det kan uppstå hetsiga diskussioner om en boks dolda meningar och överallt kan man hitta bokklubbar. Förlagen har även sina egna bokklubbar där de tipsar och skickar ut sina populäraste eller nyaste böcker till sina medlemmar till förmånliga priser. Man håller även seminarium och böcker och författare är eftertraktade på föreläsningsmarknaden eftersom de drar till sig mycket folk, både kritiker och fans.

Spelkulturen

Att spela spel innebär så mycket. Det finns massvis med subkulturer inom denna subkultur. Spelarna delar på sig vad det gäller konsol: ska man spela på Xbox eller på PC? Spelar har delade meningar om vilka genrer som är bäst: MMORPG, First-person-shooter, retrospel eller äventyrsspel och så vidare. Men det som sammanför alla dessa personer är passionen för att spela. En del försöker även göra sin passion till sitt yrke. Det finns professionella DOTA-spelare som tjänar miljonbelopp på sponsring och exponering.

Spelkontroller

Filmkulturen

Alla älskar att sätta sig ned och kolla på en bra film. Man behöver inte ha sällskap under filmen, man kan lika gärna sitta själv och bara försvinna bort i två timmar. Filmkulturen är som starkast i USA som har Hollywood, och Indien som har Bollywood. På dessa platser skapas det hundratals filmer om året. I västvärlden är vi mest influerade av Hollywood. Filmälskarna skapar forum på nätet för att dela sina åsikter med filmfantaster runt hela världen.

Man kritiserar och berömmer skådespelare och filmskapare, samt håller fast vid sina favoriter och försvarar dem in i det sista. Det finns så klart många andra subkulturer runt om i världen men vi kände att dessa tre var de största och populäraste. Kultur som innefattar kreativitet och underhållning är världsomspännande och även om du och jag inte gillar samma böcker, samma spel eller samma filmregissör, betyder det inte att vi båda tillhör dessa subkulturer tillsammans. På gott och ont.